Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стіл

Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стіл

Для багатьох з нас ніч з 6 на 7 січня - саме довгоочікуване свято зими. У Святвечір вся родина збирається разом, господар будинку запалює свічку, а коли в небі спалахує перша зірка, всі сідають за стіл. 6 січня - останній день посту у православних християн. Протягом сорока днів віруючі утримуються від їжі тваринного походження. Риба дозволена у свята.

За звичаями, від їжі напередодні Різдва відмовляються до самої вечері. Так що стіл на Святвечір повинен бути різноманітним, ситним, а головне - пісним. Традиційно меню складається з дванадцяти страв. Звідки таке число? По-перше, це кількість апостолів, учнів Христа, а по-друге, стільки місяців у кожному році. Незмінним атрибутом Святвечора є кутя - варена каша з сухофруктами, так що почати трапезу потрібно саме з неї.

Помилкою буде пропонувати гостям яйця, ковбаси, страви з гуски і курки. Їх ставлять на стіл вже на наступний вечір, а 6 січня в ходу легкі салати, запечений короп, голубці з грибами, горіхи і фрукти. Ці страви несуть символічне навантаження: риба в давнину була знаком Христа, капуста асоціюється з простотою і стабільністю, мед - з чистотою. У цій статті зібрані кілька рецептів, з якими пісний різдвяний вечерю не буде нудним!

Рисова кутя

Головна страва вечора. З цієї солодкої каші починається різдвяна трапеза. Як правило, основа страви - це пшениця або ячмінь. Але зовсім не обов'язково використовувати ці крупи, адже завжди можна вибрати інші. Одна з найсмачніших різновидів куті - рисова.



Інгредієнти

Рис - 250 г
Мак -100 г
Волоські горіхи - 100 г
Мед - 2-3 ст.л.
Родзинки, курага (за бажанням) - 50 г
Цукор - за смаком

Приготування

Промийте рис під проточною водою. Залийте його півлітра окропу і щільно закрийте каструлю. Варіть крупу три хвилини на сильному вогні, п'ять - на середньому, ще три - на мінімальному. На останньому етапі додайте цукор і дрібку солі. Дайте рису настоятися 10-15 хвилин. З горіхів витягніть серцевину, подрібніть її ножем і всипте до крупі. Вимийте і закип'ятіть родзинки, зцідіть воду і додайте сухофрукти до куті. Заправте медом і маком. До страві можна додати трохи варення або консервованих ягід.

Легкий вінегрет

Класичну різдвяну закуску можна видозмінити, додавши в салат кукурудзу і пікантний соус. У цьому рецепті немає картоплі, зате присутні бобові. За їх рахунок вінегрет виходить низькокалорійним, але швидко втамовує голод і додає сил.



Інгредієнти

Буряк (велика) - 1 шт.
Квасоля - 150 г
Консервована кукурудза - 150 г
Свіжоморожений зелений горошок - 100 г
Квашена капуста - 200 г
Цибуля зелена - 1 пучок
Зелень - 1 пучок
Лимон - 1 шт.
Олія оливкова - 2 ст.л.
Соєвий соус - 2 ст.л.

Приготування

За день до готування залийте квасолю холодною водою. Вранці покладіть в скороварку, додайте воду і сіль, варіть 45 хвилин. Промийте лимон спочатку проточною водою, потім окропом, просушіть і зніміть цедру. З однієї половинки вичавіть сік. Змішайте його з цедрою, оливковою олією і соєвий соусом. Відваріть буряк до готовності. Також овоч можна запекти в духовці протягом 45 хвилин при температурі 190-200 градусів. Дайте буряках охолонути.

Наріжте її кубиками і заправте ложкою оливкової олії. Воно утворює тонку плівку, і буряк не буде фарбувати всі інгредієнти червоним соком. Горошок залийте водою, доведітедо кипіння і проваріть 2-3 хвилини. З капусти і кукурудзи злийте рідину. Наріжте зелену цибулю. Викладіть всі компоненти в глибоку тарілку, заправте їх соусом і перемішайте. Порційний посуд можна прикрасити гілочкою петрушки або кропу.

Пісні голубці

Це традиційне блюдо слов'янської кухні готується з м'ясним фаршем. Але дієтичні голубці з грибами і овочами - не менша смакота. Щоб переконатися в цьому, приготуйте до Різдва нестандартне гаряче блюдо. Його родзинка - особливий томатний соус.



Інгредієнти

Листя білокачанної капусти - 400 г
Рис - 120 г
Ріпчасту цибулю -1 шт.
Сушені білі гриби - 50 г
Борошно - 20 г
Томатна паста - 50 мл
Рослинна олія - 1 ст.л.
Сіль, мелений перець - за смаком
Грибний бульйон - за смаком

Приготування

Гриби замочіть в молоці або воді на 1-2 години. Варіть їх у тому ж бульйоні 20 хвилин. Рис промийте, залийте холодною підсоленою водою і варіть чверть години на повільному вогні. Лук подрібніть і підрум'яньте на сковороді. Змішайте всі компоненти, додайте приправи. Капусту варіть протягом 10 хвилин, охолодіть, зріжте потовщення в підставі листа.

На кожен лист викладіть масу з грибів і рису, загорніть конвертиком. Щоб приготувати заправку, обсмажте борошно на олії, змішайте з бульйоном і поставте на середній вогонь. Через 2-3 хвилини додайте томатну пасту і кип'ятіть суміш ще 5 хвилин. Обсмажте голубці на сковороді, викладіть в сотейник і заправте соусом. Гасіть 40-50 хвилин.

Вареники з картоплею і капустою

Ця страва дуже часто прикрашало святковий стіл наших предків. А все завдяки відповідності канонам поста і різноманіттю начинок! Хто з нас не кидав дієту заради вареників з вишнями в сметані? Втім, гарні і солоні наповнювачі. Одні з найпопулярніших - картопля і капуста.



Інгредієнти

Пшеничне борошно грубого помелу - 900 г
Картопля - 500 г
Яйця - 2 шт.
Шампіньйони - 500 г
Цибуля ріпчаста - 250 г
Рослинна олія - 4 ст.л.
Сіль, перець мелений - за смаком

Приготування

Зніміть з картоплин шкірку, помийте і варіть 20-25 хвилин в підсоленій воді. Слідкуйте, щоб овочі завжди були покриті рідиною. Злийте відвар в окрему посудину, картопля остудіть і розімніть на пюре. Цибулю і гриби промийте, подрібніть, підсмажте на олії. Всипте сіль і перець. Змішайте картоплю, гриби і цибулю.

При необхідності додайте до заготівлі приправу. Поки вона остигає, візьміться за тісто. Замісити його в кілька етапів. Для однієї порції знадобляться 450грамм борошна, 1 яйце і 250 мілілітрів картопляного відвару кімнатної температури. Змішайте компоненти до однорідності, сформуйте з тіста колобок і покладіть його в холодильник.

Друга частина тесту робиться точно так само. Від готового тіста відріжте смужку, скачайте її «ковбаскою» і розділіть на кілька шматочків. Розкачайте кожен в коржик. По центру покладіть ложку начинки і з'єднайте краю. З такої кількості інгредієнтів можна зліпити 65-70 вареників. Залийте їх водою, дайте їй закипіти і варіть ще 7-8 хвилин.

Короп, запечений в духовці

Різдвяний піст вносить заборона на м'ясо тварин. Але його завжди можна замінити дарами морів і річок, адже риба з соковитими овочами - це така смакота! В якості основного блюда на різдво часто виступає запечений або смажений короп. Його краще купувати в охолодженому або живому вигляді. Заморожена риба втрачає не тільки в смаку, а й в корисних властивостях.



Інгредієнти

Корп - 1 шт. (1,5-2 кг)
Шампіньйони - 500 г
Ріпчасту цибулю - 2 шт.
Морква - 1 шт.
Лимон - 1 шт.
Сметана 20-25% - 100 мл
Рослинна олія - 1-2 ст.л.
Приправи для риби, сіль - за смаком

Приготування

Видаліть луску і нутрощі риби. Зябра, голову, плавники і хвіст можна залишити. Промийте тушку і натріть її часточкою свіжого лимона, сіллю і приправами. Дайте рибі промаринуватися. Наріжте цибулю та гриби, дрібно натріть моркву. На рослинному маслі порумяньте цибулю, через 5 хвилин додайте до нього гриби і моркву.
Злегка підсмажте всю масу, не надягаючи на сковороду кришку. Наповніть нею черевце риби. Зашийте його або закріпіть зубочистками. На спині коропа з рівними проміжками зробіть кілька надрізів і вставте в них тонкі кільця лимона. Змастіть коропа сметаною. Деко застеліть пергаментним папером і обережно перекладіть на нього рибу.
Запікайте блюдо близько години при температурі 180 градусів. Двічі за цей час витягніть страву з духовки і заново змастіть сметаною. Готового коропа залиште в духовці на 10-15 хвилин. Розріжте черевце і викладіть рибу на блюдо. Подавайте коропа разом з овочевим асорті, консервованою кукурудзою, свіжими лимонами.

Фруктовий узвар

Солодкий компот був одним з найулюбленіших напоїв на Русі. Його варили як зі свіжих фруктів і ягід, так і з висушених плодів. На різдвяному столі він займав місце вина. Приготувати цей напій дуже легко, але процес його настоювання займає 5-6 годин. Але витрати часу окупляться з лишком - ароматний узвар припаде до смаку і малюкам, і дорослим!



Інгредієнти

Груші сушені - 100г
Яблука сушені - 100г
Вишні сушені - 100 г
Зливи сушені - 100 г
Ізюм - 50 г
Цукор - 100 г

Приготування

Промийте фрукти під проточною водою і викладіть їх у каструлю. Залийте літром води, дайте настоятися 10 хвилин, додайте цукор і доведіть до кипіння. Зніміть з вогню і залиште на 5-6 годин. Процідіть і подайте до столу. За бажанням можна підсолодити напій медом. Урізноманітнити звичний рецепт допоможе додавання ягід глоду, абрикосів з кісточкою, шипшини. Вони містять безліч вітамінів і мікроелементів, необхідних під час посту.

Медові яблука з горіхами

Цей десерт доводить: солодощі можуть бути корисними! Адже яблука є справжнім джерелом вітамінів, а мед містить благотворні для травлення ферменти. Горіхи містять в собі цілий коктейль з потрібних нам мікроелементів. Не страва, а знахідка! Незважаючи на спокусливий аромат і насичений смак, воно є пісним.



Інгредієнти

Яблука - 7-8 шт.
Ізюм - 150 г
Мед - 50 мл
Очищені горіхи - 200 г
Мелена кориця - за смаком
Цукор - за смаком

Приготування

Яблука ретельно вимийте. Просушіть, зріжте «капелюшок», вийміть м'якоть фрукта. Подрібніть горіхи, змішайте з родзинками і медом. За бажанням всипте дрібку цукру і кориці. Викладіть начинку всередину яблук і накрийте плоди верхівкою. Готуйте в мікрохвильовці 2-3 хвилини на повній потужності, або 20-25 хвилин у духовці при 180 градусах.
  • 19.12.2015
  • 989 переглядів
Всього коментарів: 0
avatar